Agamek12 co masz na mysli mówiąc tanią, dla jednego tanio to 20 zł,dla innego 200 zł,ja osobiście od 2003 roku uzywam Auto Mapy, koszt licencji na europe kosztował mnie 200(zakupiłem Auto Mapę Polska XL z urządzeniem i zrobiłem upgrade na Europę) , a za subskrypcje roczna płacę 149 złociszy, a tak na marginesie Auto Mapa nigdy mnie nie zawiodła.
Zapalająca się kontrolka ASR przy niskich obrotach.
Zwiń
X
-
Zapalająca się kontrolka ASR przy niskich obrotach.
Witam
Mój problem to zapalająca się kontrolka ASR, tylko wtedy gdy obroty silnika spadają poniżej 1500. Nie wpływa to na moc ani hamowanie, ale sam ASR nie działa wtedy.
Co najciekawsze.... podłączony komputer nie widzi żadnych błędów, ale kiedy zapali się kontrolka to wyświetla się komunikat o blokadzie dostępu.
Elektryk powiedział mi że trzeba szukać po omacku, więc koszty mogą być nie małe...
Może ktoś z szanownych forumowiczów miał podobny problem i go rozwiązał...
Jeżeli tak to bardzo proszę o pomoc.
-
-
Witam
Nie wiem czy moja podpowiedz coś ci pomoże. Ja miałem podobny problem z ASR.Pewnego razu jadąc zapaliła się mi kontrolka od ASR tyle że nie znikała po przekroczeniu 1500 obr jak u ciebie.Jak podpiąłem tester wyszło że pokazuje czujnik położenia wałka rozrządu.Kasowałem błąd ale i tak za chwile się pojawiał.Auto chodziło normalnie tyle że jak ASR się palił to i ABS tez nie działał bo te dwa systemy są powiązane ze sobą.Wiec z moim mechanikiem zaczelismy najpierw sprawdzać czy może na kostce nie ma jakiegoś zwarcia albo cos lub może przewód gdzies się przetarł.Ale wszystko było niby ok.Zatem zmuszony byłem kupic owy czujnik położenia wałka rozrządu który w serwisie kosztuje akurat 520 zł.Na szczęście zrobili mi rabat i kupiłem go za 400 zł.Na allegro były zamiennikowe po ok 280 zł ale wolałem nie ryzykować i kupiłem oryginał.Mój mechanik dużo takich czujników wymieniał i powiedział że czasami zamienniki szybko padają i za chwile problem wraca.Wymieniłem wiec ten czujnik i problem jak na razie znikł na dobre.Być może u ciebie tez cos jest z tym czujnikiem i po prostu fiksuje.Tyle że u ciebie na 100% tego potwierdzić nie można bo błedów ci nie pokazuje.Ja bym spróbował najpierw sprawdzić wszystkie połączenia i kostki przy tym czujniku.Ja mam akurat Octavie 1.6 8V w benzynie ale stawiam że uciebie też ten czujnik jest.Szukałbym wiec przyczyny w tym czujniku lub okablowaniu.
Pozdrawiam i mam nadzieje że uda ci się z tym problemem uporac. Napisz jak się z tym uporasz bo jestem ciekaw co było przyczynąMarcin W.
Komentarz
-
Komentarz